La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
  view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH  
   
Andrés Peña & Pilar Ogalla
   
  video  VIDEO (youtube)  
  
   Andres Peña   
  
   
  video  HR PHOTOS  
  
   Andres Peña & Pilar Ogalla   
  
   
  ESPECTÁCULOS  
  
   "Cadiz de la Frontera"   
   "A fuego lento"   
  
   
  REFERENCES  
  
   Andrés Peña   
  
  
   
   
   
Andrés Peña
    

   

Andrés Peña Morón (1976) werd geboren in Jerez de la Frontera.

Hij zette zijn eerste passen in de Flamenco op zijn 10e en ging al snel les volgen bij Angelita Gómez. Later maakte hij ook deel uit van het Ballet Albarizuela, waar hij onder de leiding stond van Fernando Belmonte. Nadien ging hij zich vervolmaken bij groten namen als : Manolete, Antonio Canales, Carmen Cortes, Javier Latorre en La Yerbabuena.

Als professional trad hij talloze keren op bij grote dansgezelschappen en andere gevestigde waarden zoals Manuel Morao y Gitanos de Jerez, La Compañia de la Chunga, La Compañia de Carmen Cortés (voor o.a.”Salomé”) en bij La Compañia de Eva Yerbabuena, o.a voor de programma’s “Eva” en “Cinco Mujeres Cinco”.

Daarnaast heeft hij ook zijn bijdrage geleverd aan programma’s van José Luis Montón, Pepe Justicia, Duquende, Juana Amaya en Miguel Poveda ("Sin Frontera").

Als solist was Andres Peña ondermeer te zien in de bekendste tablaos zoals Café de Chinitas en Las Carboneras in Madrid , El Cordobés in Barcelona en El Flamenco in Osaka (Japan) .
Ook mocht hij al aantreden in de bekendste theaters en concertpodia zoals : Circulo de Bellas Artes en La Villa in Madrid, Lope de Vega in Sevilla, Alameda en Gran Teatro Falla in Cádiz , Teatro Villamarta in Jerez.
Hij heeft, met zijn eigen dansgezelschap, al heel wat internationale tournées achter de rug, zoals in de VS, México, Brasil, Australia, Noruega, Suiza, Alemania, Japón, Francia, Portugal, Libanon en Italië. Recent was hij nog in het Barbican Centre in London.

Aan het begin van zijn internationale carrière werd Andrés Peña bekroond als beste jonge danser op XI Bienal de Flamenco in Sevilla.

Tegenwoordig staat hij op de planken met zijn programma “Cadiz de la Frontera” , een spektakel dat hij voor het eerst opvoerde op het Festival de Jerez , begin dit jaar.

   
   
   
   
Pilar Ogalla
    

   

De Spaanse flamencodanseres Pilar Ogalla is afkomstig uit Cádiz, een kuststad in Andalusië. Op haar tiende zette ze haar eerste flamencopasjes. Ze volgde les bij gerenommeerde flamencodansers als Concha Baras, Manolete, Matilde Coral, Cristina Hoyos, Manuela Carrasco, Eva "La Yerbabuena" en Antonio Canales.

In 1982 debuteerde ze in het spektakel “Las Calles de Cai” in het Gran Teatro Falla in Cádiz. Ogalla figureerde er tussen de meest gerenommeerde flamencozangers, -dansers en gitaristen als Juan Villar, Adela "La Chaqueta“, Alfonso de Gaspar, de gebroers Ginetos…
Tot 1987 danst ze bij het gezelschap "Los niños de la Tertulia Flamenca de la Isla”. Ogalla was oa. te bewonderen in een spektakel naast Camarón de la Isla en Manuela Carrasco op het Festival de la Parpuja van Chiclana, in het Campeonato Mundial de Gimnasia Rítmica in Valladolid, in “Camino del flamenco”, een programma van Canal Sur, en niet te vergeten in een voorstelling voor de Spaanse koningin Sophia en de prinses Cristina.

Ook volgende optredens dienen extra in de verf te worden gezet: Teatro Berci in Frankrijk en het Palau San Jordi in Barcelona met de Real Escuela de Arte Ecuestre de Jerez de la Frontera, Compañía Cristina Hoyos in het Teatro Central in Sevilla, Gira Sueca met de voorstellingen “Al Aire” y “Por el flamenco”, Gira COPE 2000, op de XI Bienal de Sevilla met de compagnie van Rafael de Carmen met het spektakel "Colores" en met de Compañía Juan Ogalla met het spektakel “Soniquete” waardoor de flamenco op internationaal niveau succes oogstte in landen als Oostenrijk, Frankrijk, Miami en Japan.

Daarnaast danste Pilar Ogalla ook in de Tablao “Los Gallos” in Sevilla en in Casa Patas in Madrid. Als gastartieste was ze te bewonderen in "Dime" en “Flamenco y Punto”, twee spektakels die de Compañía de Javier Barón opvoerde in Frankrijk en de Sala Almonte in Sevilla. Ze danste in het spektakel "Flamencos" dat de Compañía de Juan de Ogalla opvoerde in het Teatro Manoel de Malta en in "Peña", een spektakel dat de compagnie van Andrés Peña opvoerde tijdens het I Festival de Flamenco in Tenerife. Ze was te zien naast de danseres Alicia Márquez in het spektakel "Dos mujeres, dos miradas" dat in Oostenrijk in de zalen werd gebracht en ze danste mee in haar eigen spektakel "Locos del tiempo" in de Central Lechera in Cádiz.

Als lerares had Pilar Ogalla van 1994 tot 2000 haar eigen “ASOCIACIÓN DE JÓVENES FLAMENCOS”. Ze gaf internationale cursussen voor flamencoscholen van Zweden (Stockholm) en Noorwegen (Oslo).

Als choreografe voerde ze haar eerste spektakel “Danza Andalucía” op in het Nissay theater in Tokio (Japan) met het bedrijf Oripros.

   
   
Pilar Ogalla