La Barraca
La Barraca vzw
   
 
 Home    La Barraca     Productions     Press     Concerts     Links     Contact   
   
      view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH  
 
HET WIEGELIED VAN DE UI
HIP HOP RAP POETRY SLAM DANCE FLAMENCO DICHTKUNST
  
  
   
…met de poëzie van Miguel Hernández als rode draad.

Dit originele, excentrieke doch kunstzinnige eerbetoon aan éen van de absolute cultuuriconen uit de spaanstalige wereld komt geen moment te vroeg.
In Spanje is Miguel Hernández (1910-1942) ondertussen even tijdloos en beroemd als diens idool Federico García Lorca. Het aantal muzikanten, Flamenco en niet-Flamencos, dat gedichten van hem op muziek heeft gezet is indrukwekkend. De teller staat op 248 vertolkers, 168 van zijn gedichten werden op muziek gezet. Dit resulteerde in 510 liedjes en 216 CD’s met zijn poëzie (bron: het boek MH…y su palabra su hizo música van Fernando Gonzalez Lucini).
Zo diende hij ondermeer Joan Baéz, Paco Ibañez, Víctor Jara en Joan Manuel Serrat tot inspiratie. Enkele beroemde Flamencos die werk aan hem wijdden zijn Enrique Morente, Carmen Linares, Miguel Poveda, Niño de Elche,…
Hoog tijd dus om hem ook in ons taalgebied voor het voetlicht te brengen.

Zijn autoritaire vader verplichtte hem om van school thuis te blijven toen hij 14 jaar was. Hij werd geitenhoeder. Maar zijn liefde en interesse voor poëzie en literatuur liet hem niet los en hij zette stiekem toch door. Ondanks het verbod van zijn vader en zijn beroep als herder ontwikkelde hij zich toch tot een vermaard dichter en toneelschrijver.
Als jongeman trok hij naar Madrid en kwam er in contact met nobelprijswinnaar literatuur Vicente Aleixandre en met Pablo Neruda.
Tijdens de burgeroorlog vocht hij actief mee als republikeins soldaat aan het front, tegen het fascisme.

!! Jongeren die in Spanje op een subtiele doch cultureel stijlvolle manier willen ingaan tegen het opgelegde “Pacto del Olvidio”(Pact van de Vergetelheid) van onmiddellijk ná de dictatuur, doen dit net door werk te blijven brengen van Miguel Hernández. Van hij die, tijdens het Franco-regime, geen martelaar mocht worden en geruisloos is omgekomen in de donkere krochten van hun kerkers. Deze jongeren zorgen er zó voor,door hem te blijven opvoeren, dat uitgerekend hij nooit zal vergeten worden!

Vandaar ook deze muziektheaterproductie mét ook hedendaagse jongeren, én met hún genres (rap, hip hop, poetry slam, dance).

Hij schreef zijn wereldberoemde gedicht NANAS DE LA CEBOLLA (Wiegelied van de Ui) toen hij reeds leed aan tuberculose.
Opgepakt door de handlangers van de Caudillo, werd hij jarenlang van gevangenis naar gevangenis gestuurd, tot hij ernstig ziek werd.
Dit wiegelied kwam tot stand nadat Josefina Manresa, zijn echtgenote, hem in een brief had meegedeeld dat ze dusdanig met hongersnood te kampen had, dat ze alleen nog ajuin had om hun 2-jarige zoontje te voeden.
Met de eigen dood voor ogen koos Miguel Hernández er toen voor te antwoorden met dit tijdloze gedicht dat gedrenkt is in troost, hoop en vaderliefde. Dus niét in woede of wanhoop omwille van zijn éigen uitzichtloze situatie.

Het is onvoorstelbaar dat het leven en werk van Miguel Hernández nog niet door Hollywood is ontdekt. En het is al helemaal bizar dat hij nog nooit door de betere europese cineasten als onderwerp is opgevoerd.

La Barraca daarentegen…..kan rekenen op Herwig Deweerdt als regisseur.
Verder in “Wiegelied van de Ui” : Sam De Waele (hip hop/breakdance),…   
  
   
foto      
Met Elvis Peeters

Elvis Peeters is auteur en muzikant.
Hij schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael. Hun romans De ontelbaren, Dinsdag en Jacht werden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen, de roman Wij werd verfilmd en met hun kinderboek Meneer Papier en zijn meisje wonnen ze een zilveren griffel.
Het werk van Elvis Peeters is meermaals vertaald in o.a. het Turks, Duits, Spaans, Deens en Japans.


photos© Thomas Sweertvaegher
 
foto   foto