La Barraca
La Barraca vzw
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Video   Concerts   Contact   Press   Links 
View this page in another language : FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH  
 
Luis "El Zambo"
 © www.argus-photo.be 
video  VIDEO (flash)
 Por Bulerías
 
audio  AUDIO (mp3)
 Malagueña 
 Bulerías 
 
EXTRA INFO
 De Volkskrant : 16-1-2009 
 
REFERENCES
 Luis 'El Zambo' 
 
WEBLINKS
 deFlamenco.com
 Flamenco-world.com
 Flamenco-world.com
 
Luis "El Zambo"
 © www.argus-photo.be 
Luis "El Zambo"
 

Luis Fernando Soto werd geboren op 26 september 1949 in het hart van Barrio Santiago in Jerez de la Frontera.
Luis el Zambo komt uit een vissersfamilie. Een beroep dat hij zelf ook voltijds uitoefende vooraleer hij definitief doorbrak als Flamencozanger.
De bijnaam “Zambo” heeft hij geërfd van zijn vader Joaquin.
Hij behoort tot een select kransje artiesten die herkenbaar zijn aan hun heel authentieke wijze van expressie, zich baserend op de meest pure en oude traditie van de Cante Gitano.

Luis el Zambo heeft altijd bewondering geoogst bij allen die de traditionele Arte Flamenco in het hart dragen. Dit door zijn persoonlijke uitstraling, zijn volmaakte beheersing van het Compás, en vooral ook voor zijn vertolking van de klassieke Cantes in de stijl van de eeuwenoude zigeunertraditie.
Zijn Cante staat voor spontaneïteit, “Gitaneria” en een grote portie traditie. Zijn ouders waren zijn natuurlijke leermeesters, vooral door zijn belevenissen met hen op het platteland en op familiefeesten bij hen in de zigeunerbuurt Barrio Santiago.
Op deze basis heeft hij zijn eigen zangstijl ontwikkeld die hij geheel volgens de traditie, altijd brengt met hart en ziel. Met deze zo doorleefde, oprechte en smaakvolle stijl weet hij de toehoorder steeds te raken tot in het diepste van de ziel. Het feit dat het Compás voor hem geen geheimen kent, geeft hem de mogelijkheid en het privilege om de Cantes te vertolken naar de inspiratie van het moment.

Het was als gevolg van zijn medewerking aan de opname “Cayos Reales” (een CD helemaal in de Jerezaanse zigeunertraditie) dat hij gevraagd werd om zijn bijdrage te leveren op het werk van ondermeer Moraito ( de CD “Morao, Morao”) , Tomatito ( de CD “Paseo de los Castaños) en Miguel Poveda ( zijn CD “Zaguan”).

Na deze heel interessante episode kreeg hij de smaak te pakken en dook de studio in voor de opname
“Al Compás de los Zambos”, een werkstuk van de familie als het ware.
In 2002 volgde dan zijn geheel eigen CD : “Gloria Bendita”.
Er is ook een DVD op de markt, genaamd “El Zambo”, dit in de serie “Puro y Jondo”, een produktie van de spaanse publieke omroep TVE.

De lijst met belangrijke optredens is eindeloos. Hij stond driemaal op rij op de Biënnale van Sevilla
(2000-2002 en 2004), in het Teatro Albeniz Madrid met La Paquera, El Torta en Agujetas, op het Festival Flamenco de Nîmes, het Festival Flamenco de las Minas in La Unión, en vele,vele meer.

Luis el Zambo is een cantaor die zowel diepgang als frisheid serveert aan de goede luisteraar van de Cante Flamenco.