Federico Garcia Lorca (1898-1936) werd bij leven de beroemdste dichter en toneelschrijver van Spanje. Hij is ondertussen de méest vertaalde Spaanse auteur, Cervantes niet uitgezonderd.
“IMPRESIONES Y PAISAJES” is de eerste publicatie ooit van Lorca. In “Impressies van Spanje” , geschreven tussen 1916 en 1918, ziet de lezer een dichter ontstaan. Het is een machtige evocatie van een geliefd land door hun geliefde dichter. In dit debuut maakt de piepjonge Lorca stillevens met woorden. Onder leiding van zijn leraar Martin Dominguez Berrueta maakt hij in 1916 twee studiereizen door Spanje. Zijn indrukken bundelt Lorca in dit boek “Impressies van Spanje” dat in 1918 verschijnt.
Het is Lorca’s eerste gooi naar de eeuwigheid ! Zijn talent werd onmiddellijk (h)erkend door de toonaangevende critici van die tijd. Met dit eerste succes legde hij de basis voor de schitterende carrière die zou volgen…en die géén 20 jaar zou duren.
Hij schreef proza, poëzie en toneelstukken, was schilder en tekenaar, een enthousiast etnomusicoloog ( wat was Lorca bepalend voor Flamenco !), hij speelde gitaar en piano, kon zingen en acteren, en was ook nog mimespeler.
Zijn werk inspireerde ook artiesten als Leonard Cohen (Take this Waltz) en Mikis Theodorakis én Tim Buckley.
Zij die het geluk hebben hem gekend te hebben, zijn het erover eens dat hij naast een veelzijdige begaafdheid vooral ook veel charme had. Hij wist verbluffend goed met mensen om te gaan en legde daarbij steeds een flinke dosis humor aan de dag. Velen raakten betoverd door deze aanstekelijke causeur en levenskunstenaar.
In 1936 maakte een vuurpeleton van Spaanse fascisten op gruwelijke wijze een einde aan zijn leven. Zijn dood, aan het begin van de burgeroorlog, betekende voor het Spanje van die tijd het einde van alle illusies. De verfijning en de hoop maakten definitief plaats voor jaren van brutaliteit.
In het Spanje van Franco bleef Lorca’s naam taboe. Pas toen de dictator er in 1975 het bijltje bij neerlegde, werd het mogelijk openlijk over Lorca te spreken.
Met deze nieuwe muziektheaterproductie vieren we de 100ste verjaardag van het begin van een briljante, doch veel te korte carrière. We bundelen Flamenco (wist u al dat Lorca bepalend geweest is voor dit genre ?) met woord en beeld…en méer muziek.
LA BARRACA heeft álles te maken met Federico Garcia Lorca.
Het was het reizend theatergezelschap waarmee Lorca aan het begin van de jaren ’30 door Spanje trok om klassiek theater te brengen in die arme, geïsoleerde streken van het land. Daar waar cultuur een nobele onbekende was.
In de gezaghebbende biografie van Ian Gibson over Lorca komt tot uiting dat de periode met La Barraca de gelukkigste periode uit zijn korte leven was.
Videos :
1) LEONARD COHEN : Take this Waltz FG LORCA
2) SHOSTAKOVICH : De Profundis / Malagueña FG LORCA
3) MIKIS THEODORAKIS : Romancero Gitano FG Lorca
4) JEAN FERRAT : Federico Garcia Lorca
5) TIM BUCKLEY : Lorca (full album)
6) PABLO NERUDA : Ode A Federico Garcia Lorca
7) PACO IBAÑEZ : Canta a Federico Garcia Lorca
8) CARMEN LINARES : Zorongo Federico Garcia Lorca
9) ENRIQUE MORENTE : Aurora FG Lorca
10) CAMARON DE LA ISLA : Romance del Amargo FG Lorca :
11) PACO DE LUCIA : 12 canciones de Garcia Lorca para guitarra
Over LORCA :
MYRDDIN
Zijn gedichten weerklinken met een diepe zucht onder de moorse gewelven van zijn geboortestad Granada.Vooraleer hij zijn woorden neerpende liet hij ze smeden tot rauwe gezangen in een fragua op het ritme van een saetas.Zijn ziel is een weerspiegeling van Manuel de Falla en Don Antonio Chacon.Tot op de dag van vandaag wordt zijn oeuvre vertolkt door alle grote artiesten van de flamenco..Het is zo dat ik hem ontdekte...sindsdien blijf ik muziek componeren op zijn gedichten....
BOB DE MOOR
„Wannes vertelde me ooit dat hij in Antwerpen toevallig een flamenco zanger tegen het lijf liep en er iets mee ging drinken. Op de vraag, 'en hoe gaat het nog, Pedro?’, antwoordde die: ' heel goed, hier j’ai chanté flamand dans un club à Bruxelles.'
Pedro vertaalde dus eenvoudigweg canto flamenco in chant flamand. Een mooie anekdote.
Van jongsaf aan ben ik in de ban van die betoverende diepe zang die herinneringen van voorons bestaan levend maken.
Dit gaan wij op onze beurt proberen bij de hand geleid door Federico Garcia Lorca en zijn impressies van Spanje.”
WALTER JANSSENS
Ik leerde LORCA kennen door “Take This Waltz” van Leonard Cohen, een vrije vertaling van “Pequeno Vals Vienes” uit de bundel “Poeta en Nueva York”. Dat de liefde en de vergangkelijkheid die doorklinken in dit lied zijn wortels heeft in het lyrische “Impressies van Spanje” vind ik verbijsterend. Wat een fascinerend leven en oeuvre van deze tragisch dichter van de Cante Jondo!
Dood bleef hij liggen op straat
met een dolk in zijn borst.
Niemand die hem kende
Wat trilde de lantaarn!
|