La Barraca
La Barraca vzw
   
 
 Home    La Barraca     Productions     Press     Concerts     Links     Contact   
   
   > video <    view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH  
 
foto
  
Drie Generaties
...een familie waar muziek in zit
  
   
De meest tot de verbeelding sprekende muziekdynastie in ons land…schuift een nieuwe generatie naar voren.
Het is een uniek gegeven in ons land. Generatie na generatie brengt de familie De Cauter gedegen, professionele muzikanten voort.

Hun repertoire is erg divers en gaat van Flamenco, over Jazz en Gipsyswing, via Klassiek en Chanson, om zowaar te eindigen bij…Guido Gezelle.

Bij dit grootvader-vader-(klein-)dochter en kleinzoon kwartet vloeit dit alles samen tot één vanzelfsprekend klinkend, natuurlijk geheel.

Alhoewel multi-instrumentalist Koen De Cauter nu zowat als stamvader wordt beschouwd van een muzikale familie, begon het eigenlijk al bij Koens ouders. Vader was immers een kunstschilder, die ook viool speelde, en moeder had een zuivere stem. Koens eerste liefde was de klassieke muziek (hij was onder meer lid van het Schola Cantorum-koor dat elk jaar de Mattheuspassie vertolkte in Sint-Baafs, Gent), maar in de dancing van pa en ma werd Koen ook geconfronteerd met de muziek van Charles Aznavour en Sidney Bechet of de tango’s van Malando. Na een periode dat hij zich in de New Orleans-jazz stort, doet hij een nieuwe ontdekking: de Flamenco. Hij maakt ook kennis met de familie Piotto en al snel is een eerste versie van de groep Waso geboren. Koen de Cauter sluit immers al sinds 1964 aan bij de noordelijke tak van de zigeuners: de Manouche-families, bij wie Django Reinhardt geregeld op bezoek kwam.
Hij is voornamelijk autodidact op gitaar en sopraan saxofoon, later wordt hij meer en meer zanger. Ontelbare projecten worden op poten gezet: Brassens, Gezelle, les P'tits Belges, Romani, familie De Cauter, etc. Tournees in gans West-Europa, Polen, Hongarije, Slovenië, Congo, Burundi, Nieuw- Zeeland, Fiji-eilanden, New Orleans, North Sea Jazz Festival, Samois sur Seine, Dranouter, enz. Samenwerking met Wannes Van de Velde, Sammy Rimington, Sing Miller, Sam Lee, Topsy Chapman, Juanita Brooks, David Paquette, Piet Chielens, Mikhail Bezverkhny, Johan Verminnen, Patrick Saussois, Jopie Jonkers, Daniel Colin, Jean Corti, Tcha Limberger, Fapy Lafertin, etc. …“Vol muzikale plannen tot ik er bij neerval”

Myrddin De Cauter, de jongste zoon van Koen De Cauter, is een fenomeen in de hedendaagse muziekwereld. Op jonge leeftijd leerde hij klarinet spelen en legde hij een pad af langs jazz en gipsyswing, maar ook langs klassieke muziek en vele andere stijlen. Al heel vroeg smeedde hij zijn eigen persoonlijkheid op het instrument. Op zijn 14de ontdekte hij de rijkdom en originaliteit van de flamencogitaar. Na de fundamenten van zijn vader te hebben geleerd, vertrok hij naar Spanje waar hij lessen volgde bij de flamenco grootmeesters Gerardo Nuñez, Manolo Sanlucar, Enrique De Melchior en Rafael Riqueni. Na verloop van jaren blijkt Myrddin niet zomaar een flamencogitarist te zijn, maar wel een uitzonderlijk talent, dat zowel technische virtuositeit als een diep lyrisch beleven tot een geheel kan versmelten. Hij heeft al vier cd’s op zijn actief. Op zijn laatste album ‘Rosa de Papel’ demonstreert hij zijn ongelooflijke vaardigheden als componist en gitarist, een bewijs dat grote flamenco virtuozen niet noodzakelijk uit Spanje hoeven te komen.
Hij werkte ondermeer samen met Jef Neve, Bart Maris, Nathan Daems, Alain Pérez … Myrddin is één van die zeldzame artiesten die niet alleen allerlei soorten muziek creëert maar die ook getuigen van de allergrootste klasse. De veelzijdigheid van invloeden en zijn experimenteerdrang zorgen voor een aparte stijl binnen de hedendaagse flamenco.

Celliste Imre De Cauter debuteerde aan de zijde van haar vader (Myrddin) op Gent Jazz vorig jaar. Dit optreden maakte een diepe indruk. Het ontluiken van een mooie carrière die in de sterren stond geschreven.
Ondertussen stond ze al samen op Festival Dranouter en legio andere podia in binnen- en buitenland.
En inderdaad, het is met Imre dat de muzikantenfamilie De Cauter een nieuwe generatie voor het voetlicht brengen.

Djalt (2004) – zoon van Koen’s oudste zoon Waso – begon zoals velen op jonge leeftijd met klassieke notenleer en een instrument. Hij koos trompet. Het was echter pas rond zijn 13de dat muziek hem plots echt boeide en toen hij de New Orleans Jazz ontdekte ontstond er ook een diepe muzikale band tussen hem en zijn grootvader. Al snel speelden hij en Koen minstens éénmaal per week samen en zo ontstond Pops & Wops: de groep rond Koen en Djalt waar New Orleans Jazz centraal staat en waarmee ze maandelijks in Waso’s muziekcafé Bar Lume optreden. Ondertussen werden naast trompet, gitaar en zang zijn nieuwe passies. En ook Djalt zijn muzikale interesses reiken – net zoals bij zijn grootvader – veel verder dan New Orleans: muziek uit Argentinië, Rusland, Beieren en Tirol, Chanson, Blues en Blue Grass, Slavische en Zigeunermuziek … en alles wat schoon is.
Eén ding is duidelijk: Djalt en Koen zijn naast familie, meer nog, muzikale zielsverwanten.
   
  
foto