La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
 
  video  Zarzamora 
view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH  
  
  
   
Zarzamora
   
   
   
"ZarZamora"
    

   
 

Tu cabello y el mio
se han enredao
como la zarzamora
por los vallaos

Jou haar en mijn haar
hebben zich in elkaar verweven
zoals de ranken
van de braamhagen

Zarzamora, - de braamstruik is in de poëzie van de Flamenco het zinbeeld van het alsmaar voortvloeiende leven en daarin het samengaan van liefde en pijn, het zoete fruit in midden van dorens. In dit programma brengen de artiesten pure, eenvoudige Flamenco en vertellen van hun liefdes en de rare, soms pijnlijke bochten die ieders weg plots kan maken.
   
   
   
   
Artiesten
    

   
   
   
Dans: Irene Alvarez
Zang: Carmen Fernandez
Gitaar: Alexander Gavilán
Percussie: Ruven Ruppik
   
   
   
Irene Alvarez, dans  
  
De Sevilliaanse Flamenco danseres Irene Alvarez begint haar opleiding in klassiek-Spaanse dans reeds op negenjarige leeftijd bij de befaamde Matilde Coral aan het "Real Conservatorio de Musica y Danza" te Sevilla. In 1993 behaald ze daar haar diploma en sindsdien heeft ze haar opleiding voortgezet bij dans-grootheiden als El Güito, Manolo Marin, Javier Latorre, Isabel Bayón, José Galván, Pilar Ogalla, Angel Atienza en Manuel Betanzos. Voortbouwend op de traditionele Flamenco heeft ze haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkelt die zich steeds beweegt tussen een impulsieve, soms vrij moderne expressie, en de feminiene elegantie die het kenmerk is van de Sevilliaanse school. In 1992 was Irene te zien in de Film "Sevillanas" van Carlos Saura, maar eigenlijk begint ze pas vanaf 2002 regelmatig in tablaos en internationale theaters op te treden. Ze werkt samen met de gitarist Antonio Andrade en de danser Federico Ordoñez, met wie ze het ensemble "DOS" opricht. Naast haar optredens op diverse Europese festivals (o.a. Gitaarfestival Balatonfüred, Hongarije, Festival "Sur les Routes des Musiques Tsiganes" 2009, Caen, Frankrijk, Berliner Philharmonie 2009/2010, Duitsland, Flamenco Festival Rotterdam, Gypsyfestival Tilburg 2010, Nederland) werd ze ook al uitgenodigd als gastsoliste bij de gitarist Rafael Cortes, het Poolse ensemble "Los Payos", "Sevilla Mia" (José Ramirez, Cristina Hall), "Inspiracion Flamenca" (met gitarist Ulrich Gottwald) en bij verschillende cross-over projecten, zoals "El Pelele- Noche de Canciones Españoles", het indisch-andulische "Kathak Flamenco" met het "Music Ensemble of Benares" en José Parrondo en de "Classic Club Nights" met de trombonisten van het "Rotterdams Philharmonisch Orkest" in concertzaal "De Doelen" (2011). In 2010 sticht ze haar eigen "Cuadro Flamenco Irene Alvarez", samen met zangeres Carmen Fernandez en gitarist Alexander Gavilán en produceert de programma's "De Alegrias y Soleares" en "ZarZamora". Irene leidt haar eigen dansschool "Arrebato", was assistente van de maestra Isabel Bayon tijdens het festival van Jerez in de jaren 2009 en 2010 en is gastdocente bij Codarts Rotterdam.
   
   
   
Carmen Fernandez, zang  
  
Carmen Fernandez werd geboren in 1968 in Utrera (provincie Sevilla) en is afkomstig uit een prominent Flamencogeslacht waar ook de legendarische zanger Juan Talega toe behoord. Als jongste dochter van een zigeunerfamilie groeit ze op middenin én met Flamenco. Haar moeder is zangeres, haar vader danser. Het mag dus geen verrassing heten dat Carmen haar leven ook al snel volledig gaat toewijden aan de Arte Flamenco.
Eerst als danseres, later als zangeres wordt ze een trouwe vertolkster van de oude Flamencotradities. Toch weet ze die steeds een heel persoonlijke toets te geven.
Zij is een Flamencozangeres met een gedegen basis en Flamencokennis. Met haar krachtige, pakkende stem was ze reeds de publiekslieveling in talloze Flamencopeñas in Spanje en op een aantal festivals in Duitsland en in de Benelux.
Ze werkte reeds samen met onder andere Concha Vargas, Joaquin Ruiz en Andres Marin.
Discografie : haar eerste CD dateert uit 2003 en de tweede en meeste recente CD, genaamd "Naturá" kwam op de markt in 2005.
Zowel als soliste maar evenzeer als dansbegeleidster stond ze op talrijke grote podia in Europa en Japan.
   
   
   
Alexander Gavilán, gitaar  
  
De Flamencogitarist Alexander Gavilán verbindt een orthodoxe techniek met moderne, meestal eigen composities. Zijn spel is intens en virtuoos. Hij is een bekwame dans- en zangbegeleider en geeft ook wel eens een concert als solist. Alhoewel hij eerder in de traditionele Flamenco thuis is, waar hij vaak met de dansers Irene Alvarez en Federico Ordoñez en de zangers Carmen Fernandez, José Ligero, Ana Gomez en José Parrondo samenwerkt, schrikt hij er zeker niet van terug om deel te nemen aan muzikale experimenten zoals bijvoorbeeld met de groep "A touch of Flamenco" van drummer Klaus Mages of met het "Music Ensemble of Benares" (Kathak/Flamenco).
Alexander Gavilán studeerde Flamencogitaar bij Codarts Rotterdam bij Paco Peña, Ricardo Mendeville en Hans van Goch. Te Sevilla volgde hij les bij Niño de Pura, M.A. Cortés en J.L. Postigo. Tevens bezocht hij masterclasses bij Manolo Franco, Tomatito, Paco Serrano, Moraito, Alfredo Lagos, Chicuelo en Diego de Morao.
Sinds 1994 was Alexander Gavilán met verschillende ensembles (o.a. "Amanecer", "A Touch of Flamenco", "DOS", "Trio Federico Ordoñez") op talrijke Europese podia te gast. Hij trad onder meer op in: Philharmonie Krakow, Polen, Flamencofestivals Düsseldorf en Freiburg, Duitsland, Concertgebouw Amsterdam, Koninklijke Circus Brussel, Festival van de Muziek van de 21ste eeuw in Evora, Portugal, Gitaarfestival Balatonfüred, Hongarije, Flamencofestival Rotterdam, Gypsyfestival Tilburg, Slovenian International Flamencofestival (SIFF) en Festival Iberica, Tsjechië.
In 2007 produceerde hij het programma "PASTORA", een hommage aan de zangeres Niña de los Peines (Zuiderpershuis Antwerpen) en in 2008 "12 Tiempos de Amor" voor Odegand, Festival van Vlaanderen. Sinds 2005 combineert hij zijn concerten met een aanstelling als docent Flamencogitaar bij Codarts Rotterdam. Zijn laatste projecten zijn "De Alegrias y Soledad" (2010) en "ZarZamora" (2011) met het "Cuadro Flamenco Irene Alvarez".
   
   
   
Ruven Ruppik, percussie  
  
De percussionist Ruven Ruppik is een buitengewoon getalenteerde muzikant. Hij werd in 1986 in Rheda Wiedenbrück, Duitsland geboren, kreeg op negenjarige leeftijd zijn eerste drum-lessen en won in 2004 de "Bundeswettbewerb Jugend Musiziert" in de categorie solo drums met de hoogste score en bijzondere prijzen van de "Irino-Foundation voor Hedendaagse Muziek" en de "Deutsche Stiftung Musikleben". Naast zijn studie aan de "Hochschule für Musik Detmold" volgde hij masterclasses bij Karl Heinz en Michael Stockhausen en speelde hij onder de leiding van Kurt Masur en Peter Eötvös.
Als solist speelde Ruven Ruppik een tournee in Japan (2004), Zwitserland en "Düsseldorf Tonhalle" (2005), "Festival voor Nieuwe Muziek Macedonië" (2008) en in 2009 een solo-optreden dat live van de WDR werd uitgezonden.
Daarnaast was hij lid van verschillende kamer muziek ensembles waarmee hij over heel Europa, in China, Japan en in Oman optrad.
Met het wereldmuziek ensemble "Vinorosso" en het "Nünning/Schallenberg Trio" naam hij vier Cd's op en werkte aan een aantal producties mee als studio muzikant.
Naast zijn talrijke optredens is hij op dit ogenblik intensief bezig met Flamenco, onder meer bij Codarts Rotterdam, waar hij tegelijkertijd Latin percussie studeert.
Dit jaar verschijnt zijn eerste boek over de Cajon.
   
   
   
   
Foto door Eva Faché
Website:  https://www.facebook.com/Eva-Fach%C3%A9-Fotografie-515219831836297/