La Barraca
La Barraca vzw
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Video   Concerts   Contact   Press   Links 
View this page in another language : FRANÇAIS ENGLISH  
La Vida de Pablo

LA VIDA DE PABLO
o la inocencia ofendida

Een flamencovoorstelling rond doeken van Goya,
over het leven van de kleine Pablo in het chaotische Spanje van de 18de eeuw

Goya beschildert in zijn schilderijen zijn 18° eeuwse Spanje, het Spanje waarin het ontstaan van de flamenco in volle gang was.

Flamenco bezingt de diepste roerselen van de mens, van de tragiek van de dood over verloren liefdes tot de meest uitzinnige passie en vreugde.
Goya’s palet is al even diep, van taferelen over de donkerste kant van de mens tot de meest vertederende taferelen over moederliefde e.d..
Het is deze diep tragische aard en de grote menselijke boodschap van Goya die een band scheppen tussen zijn werk en flamenco.

In deze voorstelling volgen we de fictieve levensloop van de kleine Pablo, die in Goya’s chaotische en soms wrede Spanje zijn plaats en weg probeert te vinden.
Vijf flamenco-artiesten (Erminia Fernández Córdoba, Federico Ordoñez, Michel Gillain, Marta Flendrig, Sigrid Vandenbogaerde) vertolken Pablo’s leven aan de hand van een aantal doeken van Goya. De tekst van de flamenco-zang en de muzikale composities zijn speciaal gezocht en gecreëerd voor deze voorstelling, en volgen Pablo van zijn geboorte tot aan zijn dood.
Door de innige band tussen het doek en de flamenco wordt een uniek expressief vermogen ontwikkeld waarin Pablo’s individuele verhaal vaak zichzelf overstijgt tot een universeel verhaal over verloren onschuld.

Artiesten :
Erminia Fernández Córdoba (zang)
Federico Ordoñez (dans)
Michel Gillain (gitaar)
Marta Flendrig (percussie)
Sigrid Vandenbogaerde (cello)

Techniek :
Piet Vermonden

Duur :
deel I  45’
deel II  35’

 
Scenario
Deel I    
Sfeerschepping over
18° eeuwse Spanje
Granainas
(gitaar, zang, cello)
Verschillende doeken met taferelen van alledaagse leven in 18°eeuwse Spanje
Geboorte van kleine Pablo Nana (zang) +
Rondeñas (gitaar, cello)
Doeken met scènes van moederliefde
Pablo's gelukkige kinderjaren Alegrías (gitaar, percussie, cello) Doeken met scènes van spelende kinderen
Pablo wordt gepresenteerd als jongeman Farrucas (dans + alle instrumenten) Geen doek
Onheilspellende nieuws dat er oorlog is uitgebroken, maar nog ver weg van Pablo's leven Tarantas (gitaar, cello) Doeken met oorlogsscènes

De oorlog maakt plots met alle geweld een einde aan Pablo's onschuldige jeugd: zijn moeder wordt verkracht en gedood

Percussie op Soleà por Bulerías, wordt opgedreven tot Bulerías met allen Doeken met oorlogsgruwelen
Deel II    
Pablo's wanhoop Seguiriyas
(dans + alle instrumenten)
Geen doek
Pablo's dooltocht, als een verloren ziel Soleares (zang, gitaar) Eventueel teksten van de zang
Pablo lijft zich uiteindelijk in in het leger Soleà por Bulerías (dans) Scènes van het slagveld
Pablo wordt neergeschoten Percussie als schoten op Soleà por Bulerías-ritme Op zelfde ritme als percussie scène van neergeschoten soldaat telkens dichterbij
Laatste klaagzang Martinete (zang) Eventueel tekst van de zang
 
De Artiesten
Erminia Fernández Córdoba Erminia Fernández Córdoba

Erminia Fernández Córdoba werd geboren in La Plata, Argentinië in 1980. In haar eerste levensjaar verhuisde haar familie naar Spanje, waar ze opgroeide. In 1998 ging ze naar Nederland om er muziek te studeren.

Naast Flamenco zingt ze ook jazz en Zuid-Amerikaanse muziek, die ze beiden bestudeert aan het conservatorium van Alkmaar en Rotterdam.

De laatste jaren profileert Erminia zich meer en meer als Flamencozangeres, en is ze een veelgevraagde artieste in zowel binnen- als buitenland.


Federico Ordoñez

Federico Ordoñez
Federico Ordoñez begint reeds als kind flamenco te dansen. Na verscheidene cursussen in Spanje, profileert hij zich reeds als jongeling in de Compañia Antonio Martinez, waarmee hij als solist verscheidene spektakels verzorgde, waaronder enkele in het PSK te Brussel.

De laatste jaren heeft hij zich ontpopt tot één der meest gevraagde flamencoartiesten in België en Nederland, en treedt hij ook regelmatig op voor VRT-programma’s.


Michel gillain Michel gillain
Michel gillain verblijft reeds op jeugdige leeftijd lange periodes in Andalusië, waar hij intensief gitaarlessen volgt bij Paco Serrano en Merengue de Cordoba. Later volgen meestercursussen bij Rafaël Riqueni (tijdens het "Festival Internacional de Guitarra", Cordoba 1991), en bij Manolo Sanlucar ("III & IV Seminario Internacional de Guitarra Flamenca", Jerez de la Frontera 1991 en 1992).

In de daarop volgende jaren is hij de vaste gitarist van de Compania Antonio Martinez (PSK te Brussel 1995, 1996, 1997 en het flamencofestival van Mannheim in 1996). Zijn eigen dansgroep "Bienestar" vormt de hoofdact op het festival "Zomer van Antwerpen 1997" en op zomerfestivals te Dortmund en Tilburg.

Michel gillain heeft verscheidene solorecitals gegeven in België (opnames door Radio 3 en Klara), Nederland, Frankrijk en Japan. In 1998 gaf Michel gillain o.a. een solorecital in de Belgische Ambassade in Tokyo. Daarop volgden tournees door Japan in 1999 en 2001, met onder andere een felgesmaakt solorecital op het 8ste Europese Filmfestival van Osaka. In 1999 coördineerde hij onder andere het project “Misa Flamenca” voor de vereniging Las Lanzas uit Breda, Nederland. Met deze Misa volgde in 2002 een tournee door Vlaanderen met het VRT Koor. Ook de live-projecten “Nicolaes Cleynaerts, Pastor de Amor”(2000) en “Juana la Loca” (2004) zijn van zijn hand. Sinds kort vormt hij ook een muzikaal duo met Philippe Malfeyt (luit, theorbe en barokgitaar).

Zijn eerste CD "Esperanza” is verschenen in september 1996. Zijn tweede CD “Nicolaes Cleynaerts, Pastor de Amor” kwam uit in 2000. De pedagogische video’s “Kennismaking met de flamenco-gitaar” (2 delen) verschenen in 2002.

Michel gillain kreeg in jauari 2005 van de Spaanse Culturele vereniging Circulo Hispanico Las Lanzas een Oorkonde voor zijn grote bijdrage aan de Spaanse muziek.

Marta Flendrig Marta Flendrig
Marta begint als kleuter al te dansen bij Esmeralda, waarna flamenco van spel in passie verandert. Als jong meisje treedt ze al op met de gitarist Mario Cortés, van wiens zus Carmen Cortés ze later les krijgt. Vanaf haar vijftiende vertrekt ze steeds voor langere periode’s naar Andalusië. Ze neemt er les en gaat er naar flamencofeesten en festivals waar ze het gevoel leert kennen dat de essentie van de flamenco is.

In Madrid leert ze verder bij grootheden als El Guïto, Cristobal Reyes en Manolete, en ze treedt er op in verschillende tablaos. In Sevilla wordt ze getraind door de bekende Manolo Marín.

Momenteel treedt ze in binnen- en buitenland onder andere op met de groep Chupendi , waarmee ze ook al verschillende malen op de Nederlandse, Duitse en Spaanse televisie te zien is geweest, en geeft ze als gediplomeerd docente lessen en workshops aan zowel beginnende als professionele dansers.

Naast haar werk als danseres zet zij haar natuurlijke gevoel voor ritme in als percussioniste.


Sigrid Vandenbogaerde Sigrid Vandenbogaerde
Sigrid Vandenbogaerde (1969) behaalde een hoger diploma cello aan het “Concervatoire Royal de Musique” van Brussel in de klas van Edmond Baert. Ze behaalde ook de eerste prijs en de publieksprijs op het internationaal concours van Aberdeen.
Na enkele masterclasses bij Mark Dobrinsky en Radu Aldulesca wordt ze in 1991 lid van het RTBF-orkest, vervolgens speelt ze in de Beethoven Akademie, I Fiamminghi, Prima la Musica, Vloporkest, etc. …
Sigrid Vandenbogaerde was ook actief in de kamermuziek met o.a. Springquartet, Metropolis, Capriccio etc… Momenteel is ze celliste in het ensemble “Musiques Nouvelles” o.l.v. Jean-Paul Dessy (met wie ze ook in duo speelt) en concerteerde op de belangrijkste festivals oin Europa en Uzbekistan. Deze concerten resulteerden in vele opnames van “creaties”. Sigrid Vandenbogaerde is lid van het “Titanic” ensemble dat zich specialiseert in de muziek van de “Belle époque” en 4 CD’s opnam.
Ook in het chanson en lichte muziek is ze actief : opnames met o.a. Maurane, Venus, Patricia Kaas, Ophelie Winter, Gilbert Montagné, An Pierlé, Gery Lippman, Sharko. De laatste tijd staat vooral wereldmuziek en jazz op het programma : concerten en CD-opnames met o.a. Lutomania, Heartland (Diederik Wissels, David Lynx en Paolo Fresu), Olivier Colette en Chris Joris.
 
 
MENU