La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
   > video <    view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH    
 
foto
  
¡SEVILLA SUENA!
Flamencovoorstelling geïnspireerd door Sevilla, stad vol muziek.
   
   
   
De Belgische danseres Eva Verbruggen woont al 10 jaar in Sevilla en wijdt zich aan flamencodans. Omringd door een gezelschap van multidisciplinaire artiesten brengt ze de flamencocreatie “¡Sevilla suena!”: een stadsvertelling met vijf artiesten en een stad in de hoofdrol.

   
Vijf artiesten met verschillende interesses en achtergronden delen dezelfde passie: flamenco. Flamenco bracht hen naar Sevilla en in deze stad kruisen hun wegen elkaar.

Ze ontmoeten elkaar op de planken van een traditionele flamencogelegenheid waar ze de affiche delen met lokale artiesten. Na de opvoering trekken de vijf samen de stad in en zoeken ze toenadering tot elkaar. De nacht is nog jong en Sevilla omsluit hen.

Sevilla met haar steegjes, parken en pleinen, drukbezochte markten, talrijke dansacademies en gitaarateliers, vrolijke eet- en drankgelegenheden vormt niet alleen het fraaie kader voor dit avontuur. De stad openbaart zich in al haar intensiteit en uitbundigheid als een essentiële speler.

De artiesten vertellen over hun ervaringen en over het leven in Sevilla. Het ene verhaal loopt over in het andere. Flamenco is de voertaal. Het typische geluid van de flamencogitaar en de flamencostem lopen als een rode draad tussen verschillende scènes en taferelen.

Centraal staan de geluiden van de stad. Voor de artiesten is flamenco weliswaar de spil in Sevilla’s soundscape maar daarnaast zijn prominente rollen weggelegd voor onder meer de klokken van talrijke kerken, een allegaartje vreemde talen, klaterende fonteinen, geroezemoes en gerinkel van glazen. Al deze geluiden maken het leven in Sevilla tot een intens muzikale belevenis.

¡Sevilla suena! Sevilla klinkt! Luid, indiscreet, vol geluiden, vol muziek.


Voor de toeschouwers ontvouwt zich een blije vertoning over samenwerking en vriendschap, een gedeelde passie voor flamenco, over de kansen die de stad biedt en over uitdagingen om te overwinnen, over een levendige stad die eindeloos inspireert.

Eva Verbruggen exploreert nieuwe artistieke manieren om dit verhaal te vertellen. Ze onderzoekt de mogelijkheden van haar flamencodanstaal en reikt naar andere kunstvormen. Ze experimenteert met oude verteltradities en met moderne technieken. Het visuele en auditieve stadslandschap dringt zo de voorstelling binnen. Er ontstaat een veelgelaagde compositie die tot de verbeelding van de toeschouwers spreekt.

Om dit te realiseren omringt Eva Verbruggen zich met flamencomuzikanten die ook in andere artistieke disciplines thuis zijn.

Zangeres Sara Holgado (Cádiz) zingt naast flamenco ook wereldmuziek, en ze studeerde schilderkunst aan de universiteit van Sevilla. Flamencogitarist Gori Mazo (Sevilla) is als gitarist werkzaam in verschillende flamencotablao’s in Sevilla maar is ook lid van de Andalusische rockband Zaguán. Multi-instrumentalist Javier Prieto is een gevestigde waarde als flamencopercussionist en is ook bekend als Javier Hang wegens zijn specialisatie in het bespelen van het gelijknamige percussie-instrument, de hang. Topdanseres Marta Arias, gelicentieerd aan het conservatorium van Sevilla in de discipline Spaanse dans, maakt dit getalenteerde gezelschap compleet.

Het verhaal van flamencodanseres Eva Verbruggen is niet alledaags. Na haar studie Germaanse talen in Gent en enkele jaren lerarenbestaan, ruilt ze het schoolkrijtje in voor een paar flamencoschoenen, verhuist ze naar Sevilla en begint aan de uitdaging om van haar hobby haar beroep te maken. “Geloven in je dromen is essentieel om deze ambitie te verwezenlijken maar bovenal de samenwerking met artiesten die je passie voor flamenco delen.”

“¡SEVILLA SUENA! / SEVILLA KLINKT!”
DANS EN CHOREOGRAFIE: EVA VERBRUGGEN, MARTA ARIAS
ZANG EN PALMAS: SARA HOLGADO
GITAAR: GORI MAZO
PERCUSSIE: JAVIER PRIETO