La Barraca
La Barraca vzw
   
 
   
 Home   La Barraca   Artists - Styles - Concepts   Press   Concerts   Links   Contact 
   
  view this page in another language :  NEDERLANDS FRANÇAIS ENGLISH DEUTSCH  
   
Pascual de Lorca
 photos© www.argus-photo.be 
   
  video  VIDEO (youtube)  
  
   Pascual de Lorca   
   Por soleá   
  
   
  video  AUDIO (mp3)  
  
   Cantiñas   
   Farruca (live)   
   Recuerdos de la Alhambra (live)   
  
   
  video  HR PHOTOS  
  
   Pascual de Lorca   
  
   
  REFERENCES  
  
   Pascual de Lorca   
  
   
   
   
   
Pascual de Lorca
    

   

Tegenwoordig is de Arte Flamenco een universele kunstvorm die je overal ter wereld kan bekijken, beluisteren én aanleren.
Nog niet zo lang geleden moest een leergierige en ambitieuze jonge muzikant naar die enkele specifieke plaatsen in Spanje trekken om daar Flamenco aangeleerd te krijgen.
Zo verging het ook gitarist Pascual de Lorca, wiens levensverhaal niet vrij is van enige jongensromantiek. Als prille tiener verliet hij al het ouderlijke huis in Lorca (provincie Murcia) om, met zijn gitaar om de schouder, al liftend naar Jerez de la Frontera te trekken. Dit alles met maar één ambitie : een begenadigd Flamencogitarist worden.

Jerez is nu nog steeds een zeer belangrijk Flamencocentrum waar nog jaarlijks duizenden buitenlanders toestromen om er een Flamenco-opleiding te volgen.
Maar Pascual de Lorca wist 20 jaar geleden al dat Jerez de plaats was waar hij heen moest, wilde hij ooit uitgroeien tot een uitmuntend Flamencogitarist.
Hij bleef er en is er zoveel jaren later één van de belangrijkste en populairste Flamencogitaristen.

Als zangbegeleider is hij ondermeer bekend als vaste begeleider van bekende figuren als Rancapino, Mariana Cornejo, Melchora Ortega en vele anderen.
Hij wordt alom geprezen voor zijn ongelooflijk ritmegevoel (compás) en kan ook, zoals alleen de allergrootsten uit de geschiedenis, heel goed de muzikale dialoog aangaan met elke zanger(es).

Pascual de Lorca is echter ook één van de meest veelzijdige gitaristen. Ook als concertgitarist én als dansbegeleider behoort hij namelijk tot de besten in Andalusië.
Zo is hij vaste gitarist bij het dansgezelschap van Antonio El Pippa en is hij ook de gitarist van danseressen als Patricia Valdes en Patricia Ibañez.

De Jerezaanse invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig bij Pascual de Lorca , maar hij heeft bovenal een eigen, persoonlijke stijl ontwikkeld. Want ook de stijlen uit zijn geboortestreek is hij niet verleerd. Por Taranto bijvoorbeeld is hij onovertroffen. Zijn virtuositeit wordt vandaag geprezen tot ver buiten de grenzen van zijn regio en van zijn land.
Het Flamencogezelschap van Pascual de Lorca bestaat uit dans, zang, gitaar en percussie. Allen gerenommeerde artiesten.
Dit gezelschap komt binnenkort voor een beperkt aantal concerten naar het noorden. Een bijzondere gelegenheid voor elke Flamencoliefhebber.

   
   
Pascual de Lorca